Ordet «workation» er satt sammen av «work» og «vacation». Stadig flere har fått et mer fleksibelt forhold til hvor jobben gjøres fra. Dette har gitt grobunn for en global trend som innebærer å ta med seg laptopen på reise for å kombinere arbeid med nye omgivelser og inspirasjon.
Nye muligheter
Arbeidslivet etter pandemien gir ikke bare enkeltpersoner ny frihet og fleksibilitet. Det kan bli en fantastisk mulighet for attraktive norske småbyer», skrev business og livsstilsmagasinet «AW Magazine» i 2021.
Journalist og gründer Gard L. Michalsen reflekterte rundt det «nye», hybride arbeidslivet og mulighetene det gir:
«Ledere som frykter gjemmekontoret, vil møte dårlige kår fremover. Spørsmålet blir kanskje ikke hvor mange dager du skal være på kontoret. Men hva du skal gjøre hvor. Noen oppgaver – og noen dager – passer det rett og slett bedre å være hjemme. Eller et helt annet sted. Ringebu har 4500 innbyggere, men trolig et av landets beste kontorfellesskap og «coworkingspaces» utenfor Oslo».
Flere steder i Gudbradsdalen
Det er ikke uten grunn at Gudbrandsdalen kalles for «den smarte, grønne dalen». I tillegg til Innovasjonssenteret i Ringebu, er det flere huber i regionen hvor det er godt tilrettelagt for at besøkende kan jobbe – enten for noen timer, noen dager eller uker. Her er en oversikt:
Sentral beliggenhet for Innovasjonssenteret
Landsbyen Ringebu ble grunnlagt som handelssentrum i 1899, og er et historisk knutepunkt for tilreisende. Den lille stasjonsbyen ligger i hjertet av Gudbrandsdalen, ca. 50 minutter nord for Lillehammer, midt mellom Oslo og Trondheim, og som innfallsport til fjellovergangene mot Østerdalen.
Inspirasjon til lokale opplevelser
Gudbrandsdalen byr på kultur og naturopplevelser i særklasse. Pilgrimsleden går via historiske Ringebu Stavkirke og Prestegard, langs Panoramavegen, via Ringebu sentrum og videre nordover.
Fjelldestinasjonene Kvitfjell og Venabygdsfjellet ligger en 20 minutters kjøretur unna sentrum. Rondane Nasjonalpark strekker seg fra Ringebu til Dovre.